GULLIVER

04 december 2011

‘Klein’ heeft geen goede naam. Denk aan mensen die ‘klein denken’, het ‘klein zien’ of kleinburgerlijk zijn.
The world is us, de wereld ligt onder handbereik, vreemde landen bestaan niet (meer), we vliegen van werelddeel naar werelddeel, de horizon heeft zich verbreed.
Dagelijks informeert de media ons over een willekeurig klein dorp in het oerwoud van Brazilië, de inwoners in een buitenwijk van Beijing of de visjacht aan de kust van Patagonië. Onze roots bevinden zich overal of worden door een ieder van ons naar eigen inzicht in de wereld aangelegd, aangeboord.
Vermenigvuldigende netwerken en non stop informatiestromen maken van de aarde onze achtertuin. De expansie van onze blik maakt hongerig en begerig naar meer, naar nog meer en groter. Bij globalisering hoort schaalvergroting: buitenlandse aandelen, fusies, reizen, ongekende vakantieverblijven, spectaculaire stranden, hotels, steden, mega-party’s en mega-presentaties. Groot is de maat der dingen, groot is in, globaal, werelds. Het veroveren van de wereld is de uitdaging.
In de bijlage van het NRC Handelsblad van 22 oktober 2011 worden onder gastredactie van Rem Koolhaas enkele wereldtrends aangelicht, waaronder omvangrijke exposities en 'spectaculaire' presentatie’s van en door beeldend kunstenaars. Als voorbeeld worden de exposities in Tate Modern genoemd. Omdat de budgetten in de kunstwereld bescheiden en ontoereikend zijn is de soep meestal dun, wat OMA de gelegenheid biedt te stellen dat B-films de voornaamste inspiratiebron lijken van dit type tentoonstellingen.

Globalisering maakt de wereld niet groter, maar kleiner. Uitgebreider, complex, wijd vertakt en precies, zeker, maar kleiner. De mens wordt groter. Het geheugen van de mens wordt groter, het blikveld verruimt en de wereld wordt in onze perceptie kleiner. Alsof we door een omgekeerde verrekijker naar 'onze' shrinking world kijken. Nog even en de wereld is uit zicht.
Daarom hou ik van de precisie in het werk van Richard Tuttle. Hij is getrouwd met Mei-mei Berssenbrugge uit Bejing.