JOHN WAYNE

20 september 2010

JOHN WAYNE, gegoten aluminium op een sokkel van terrazzobeton. Opdrachtgever: Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld (OCWV) i.s.m. STROOM Den Haag. Locatie: Vinexwijk Wateringse Veld, gemeente Den Haag.

Ik stelde een roman voor. De kunstcommissie opteerde voor een beeld dat op bijzondere, extreem visuele wijze in de wijk aanwezig was en sloot de vergadering.
Op de volgende vergadering met de kunstcommissie stelde ik een roman én een ruiterstandbeeld voor. Kunstcommissie en opdrachtgever stemden met het voorstel in op voorwaarde dat de roman een positieve uitstraling zou hebben en verschoond zou blijven van seksuele abberaties. Ook geweld werd niet op prijs gesteld.

Het ruiterstandbeeld JOHN WAYNE is gebaseerd op een voor commerciële doeleinden in oplage geproduceerd polyester beeld van John Wayne te paard uit de Filippijnen. Omdat ik geen ervaring heb met het gieten van beelden in brons of aluminium vroeg ik Gijs Assmann om het proces te begeleiden. Gezamenlijk muteerden we het beeld tot het voldeed aan de visie zoals die in de novelle vorm kreeg. Gijs had de leiding over het gietproces en bedacht oplossingen voor technische onmogelijkheden. Terwijl hij en zijn assistenten in de gieterij in Origgio in Noord-Italie het beeld prepareerden, schreef ik op mijn hotelkamer aan de novelle.

Het beeld is 4 meter hoog, inclusief sokkel. De sokkel is een kopie van de sokkel zoals die is gebruikt voor de sculptuur van Karel Appel ('Frog with umbrella') bij het Haagse gemeentehuis. In de avonduren wordt JOHN WAYNE als monument aangelicht. De novelle ‘Het Wonder van Wateringse Veld’’ werd in een oplage van 8.000 exemplaren huis-aan-huis onder de inwoners van Wateringse Veld verspreid.

Met dank aan: Gijs Assmann, Renske van Enckevort, Kees Bouvé; gieterij Fusiono d’Arte 3V, Origgio, Italië; Tomaello bv Vlaardingen (sokkel); CityTec (verlichting); Studio 3005 (vormgeving publicatie); aannemersbedrijf Van Hemert; OCWV (opdrachtgever); STROOM (casting); Anneloes van der Leun & Carolien Adriaansen (first readers).

In de zomer van 2010 wordt Wateringse Veld opgeschrikt door een aantal onbegrijpelijke en onverklaarbare gebeurtenissen. Kinderen verdwijnen, er worden verminkte paarden in de wijk aangetroffen en er breekt een onbekend virus uit. In het dagblad verschijnen twee openbare brieven waarin de auteur, John Wayne, melding maakt van een door de Maya's voorspelde catastrofale kanteling van het magnetisch veld van de aarde op 12 december van het jaar 2012.
In plaats van een catastrofe voorziet diezelfde John Wayne echter het begin van een epoch waarin een belangrijke rol blijkt weggelegd voor de verbeelding. Wateringse Veld is daartoe de uitverkoren locatie maar niet voordat de inwoners aan enkele beproevingen zijn onderworpen. De komst van een vreemdeling keert het lot.


ISBN: 978 90 78627 11 1
www.studio3005.nl