alle projecten uit boek

 • Het Wonder van Wateringse Veld

  ‘Een atelier is voor de dommen,’ zegt kunstenaar Verdagt tegen zijn bezoek aan de keukentafel in zijn woning in Rotterdam. Hij draait de dop van de fles en lengt zijn koffie aan met een scheut cognac. Het bezoek drinkt bronwater.
  ‘Ook ik bezat ooit een atelier,’ vervolgt hij. ‘Honderdtwintig vierkante meter. Een voormalig fabriekspand. Wat deed ik er?’ Uit de papieren massa op de keukentafel trekt hij een ordner tevoorschijn.
  ‘Kunst maken,&rsq...
  meer »
 • TREKKEN

  Wanneer Serafijn besluit een verhalenbundel te schrijven over de praktijk van zijn tandarts wordt hij uitgenodigd enkele dagdelen op de praktijk mee te lopen. In de kelder van het maatschap bevinden zich de kleedkamers. In een smetteloos wit katoenen broekpak bestijgt Serafijn de trappen naar de praktijk: arena van pijn, bloed en angst.
  ‘Zal je zien wat een uniform doet,’ zegt zijn tandarts. Serafijn maakt enkele boksbewegingen en voelt zich sterk in het witte katoen. Drie dagd...
  meer »
 • Het Czaar Peter Dossier

  Clemence Fijnzaat is beeldend kunstenaar. Wanneer hij in opdracht van de gemeente Amsterdam werkt aan een project in de Czaar Peterbuurt, speelt een medewerkster van het Amsterdams Geschiedkundig Museum hem ongepubliceerde brieven van czaar Peter de Grote in handen. De brieven tonen de tsaar als een moderne staatsman die begrijpt dat het ideeëngoed van de Vroege Verlichting van belang is voor de ontwikkeling van Rusland. Onder invloed van epilepsie en een lichte vorm van Gilles de la Touret...
  meer »
  relaties:
  geen relaties met andere projecten
 • Aantekeningen/Notes II

  ‘Niets is de mensen, en zelfs de kritiek, moeilijker aan het verstand te brengen dan die incompetentie van de maker ten aanzien van zijn werk, zodra het eenmaal gemaakt is.’ (Paul Valéry)
  meer »
  relaties:
  Notes, Rotterdam
 • Museum als Pretpark

  Het museum bedacht een workshop waar bezoekers tegeltjes kunnen beschilderen, ‘heel simpel’, in Delfts Blauw. Het tegeltje wordt nog diezelfde dag gebakken en ’s avonds afgeleverd bij het hotel waar de bezoeker verblijft. ‘U begrijpt dat dit een heel unieke ervaring is en dat vaak dit zelfgemaakte souvenir een van hun mooiste reistrofeeën is.’

  meer »
 • Joe Of de Kunst van het Wandelen

  In de zomer van 2006 verblijft Q.S. Serafijn ter voorbereiding van zijn bijdrage aan 'De Kunst van het Wandelen/Elfbergenpad' een lang weekeinde in Hotel De Wageningse Berg. Het hotel heeft die zomer enige weekeinde-arrangementen in de aanbieding zoals het Vrijheid Blijheid arrangement en – in het kader van vierhonderd jaar relaties tussen Nederland en Australië – het Australië Arrangement. 
  Serafijn kiest voor het Australië Arrangement. Behalve een di...
  meer »
 • Streekroman

  Streekroman (Doorsneden Landschap) is een verzameling notities (‘Aantekeningen’) die het oostelijke deel van de rijksweg A1, tussen Deventer en de Duitse grens, tot onderwerp hebben. De notities handelen over de druk die autosnelwegen op het Nederlandse landschap uitoefenen en over de gevolgen voor mens en dier die zich in de buurt van de snelweg ophouden.
  Infrastructuren stapelen zich en vertakken zich voortdurend. Het Nederlandse landschap is te vergelijken met het fijnmazige ...
  meer »
  relaties:
  Rotterdam, Notes