Fucking Good Society (0439)

Ik zweeg zolang de Grote Intellectueel sprak. Nooit geweten dat Theo van Gogh zoveel vrienden had. Politici die zich slechts enkele maanden geleden afvroegen of we het koningshuis mogen beledigen, hadden hun monden vol ter verdediging van het vrije woord. Ordinair schelden mag, sartire niet.
Het vrije woord? Van Gogh wilde alles kunnen zeggen. Hij adoreerde Pim Fortuyn.
Intelligente mensen die Pim Fortuyn adoreren zijn suspect. Fortuyn is het slechtste wat Nederland overkwam. Nu hij onlangs bijna werd verkozen tot de Grootste Nederlander Aller Tijden is de maat vol. Fortuyn was intelligent maar ijdel als zijn anus en verwerpelijk in zijn recht-voor-zijn-raap aanpak. De politiek leerde er namelijk helemaal niets van. Het enige wat Fortuyns strategie bewerkstelligde was de emancipatie van dom Nederland. Die stem horen we sindsdien elke dag via de media: rancuneuze racisten, fundamentalisten en armoedzaaiers. De huilebalken van Nieuw Nederland. Eigen volk eerst!
Het is niet verbazingwekkend dat zowel van Gogh als Fortuyn en anderen die het vrije woord een warm hart toedragen de tv in hun armen sloten. In deze beerput is elke drol koning. Als mijn buurman tegen mij zegt wat Van Gogh opschreef, zou ik beschaamd de andere kant opkijken.
En waar waren wij, kunstenaars? Stonden wij misschien met onze schilderijtjes in de rij voor de arthoteken die ons monddood en onderbetaald houden? Of stonden we in onze smerige ateliertjes en masse na te denken over de wereld en hoe het nu verder moet? Of waren wij misschien hard bezig die onderontwikkelde kut-Marokkanen in onze vingerverf-projecten te intergreren? Wij geile kruipertjes. En waar waren onze museale kakkerlakjes?
Het vrije woord is een groot goed! Geen satire, geen ironie of geen tongue-in-cheek: gewoon recht voor zijn raap. Frontaal. Direct. Dat is wat we nodig hebben. Daar treffen we de oplossingen aan voor de samenleving van nu.
Hé grijnzende grindtegel! Hoor je wat ik zeg! Daar treffen de oplossingen voor nu aan, de oplossingen voor een Fucking Good Society. Ga je kanker-moeder neuken, lul!