alle projecten uit artikel

 • Over Q.S. Serafijn II

  Noor Mertens
  2017

  De beweeglijke kunstenaar

  Voorafgaand aan het schrijven van deze tekst en het zien van zijn solotentoonstelling bij Club Solo, stuurt Q.S. Serafijn, ofwel de persoon die achter dit pseudoniem schuilgaat, mij een aantal ‘overpeinzingen’ over dilettantisme.

  ‘Ik doe wat ik wil en trek me van niets iets aan. Vrij zijn lijkt mij de essentie van kunst.’

  De toegestuurde tekst leest als een verduidelijki...
  meer »
 • Over Q.S. Serafijn I

  Dirk van Weelden
  2012

  Fremdkörper

  Dit stuk is een fremdkörper.
  Het was in de aanvankelijke opzet van dit boek niet voorzien. Er waren hoofdstukken ingeruimd voor alle soorten van Q.S. Serafijn’s werk van de afgelopen jaren en de meest uiteenlopende scribenten werden uitgenodigd dat werk van alle denkbare kanten te bekijken.
  Tot op een avond de vrouw van Q.S. hem vroeg, wie er voor dat boek een stuk over hem zou schrijven. Zo iemand wa...
  meer »
 • Creatieve stad

  Beeldende kunst is in de ambtelijke visie geen voorhoede maar een voorhuid die om hygiënische redenen gekort dient te worden. Vraag is of beeldend kunstenaars op intelligente wijze op bovengenoemde ontwikkelingen hebben geanticipeerd. Vraag is of beeldend kunstenaars in hun vermeende autisme in staat zijn op bovengenoemde ontwikkelingen vooruit te lopen.
  meer »
  relaties:
  KAAT, Rotterdam
 • Kabouter Buttplug

  ‘Kabouter Buttplug’ (Santaclaus) is een Kerstman met een bel in zijn linkerhand en een butt plug in zijn rechterhand. Het is een beeld van de Amerikaanse kunstenaar Paul Mc Carthy. Een butt plug is een eivormige dildo: het middenstuk is dikker dan de boven- en de onderkant. Butt plugs worden voor anale penetratie gebruikt. Door de vorm blijven ze op hun plaats zitten. Als je een dunne dildo of vibrator in je anus laat glijden, duwen de spieren die automatisch naar buiten. Ma...
  meer »
  relaties:
  geen relaties met andere projecten
 • Zoals een meisje haar jurk uittrekt (tweede versie)

  Vrijheid was altijd een van de verworvenheden van de kunst. Maar waar bevrijden kunst en kunstenaar zich van? Doel van de kunst en haar bewegingen was altijd het zichtbaar maken van wat in de perceptie (nog) verborgen lag. Zoals een meisje haar jurk uittrekt.
  meer »
 • REQUIEM

  Esthetisch, ethisch, conceptueel, financieel en visueel speelt beeldende kunst in de maatschappij nauwelijks een rol van betekenis. Het Pretpark Kunst is een braderie van (oude) ambachten, technieken en strategieën. Het is goed als daar een nieuwe wind gaat waaien.
  meer »
 • ALIEN

  Toentertijd woonde ik in Haarlem. Ik kocht een ananas die ik in het keukenkastje onder het aanrecht bewaarde. Ik vond de ananas nooit terug.
  Aliens komen en gaan. Ze zijn zo snel dat het vooralsnog niet gelukt is met professionele apparatuur een deugdelijke foto van ze te maken.
  Fotografie is het breken van de tijd. Fotografie is magie, de illusie van eeuwige terugkeer. Het onderwerp speelt geen rol. De illusionist die zijn assistent in twee helften opdeelt en het lichaam vervolgens h...
  meer »
  relaties:
  geen relaties met andere projecten
 • Tracy Metz vraagt zich af

  Museumnacht uitverkocht! Cultural
  clubbing in Rotterdam, 37 musea/galeries open op 1 maart. Tienduizend mensen kochten een passe-partout.
  meer »
 • Fucking Good Society (0439)

  Het is niet verbazingwekkend dat zowel van Gogh als Fortuyn en anderen die het vrije woord een warm hart toedragen de tv in hun armen sloten. In deze beerput is elke drol koning. Als mijn buurman tegen mij zei wat Van Gogh opschreef, zou ik beschaamd de andere kant opkijken.
  meer »
 • De Tederste Verleiding

  Pure chocolade is gezond. Het bevat flavanoïden en antioxidanten die de strijd aangaan met vrije radicalen. Toevoegingen als suiker en vetten maken de chocolade ongezond. Wanneer chocoladeproducent Milka, de merknaam bestaat sinds 1901 en is een samenvoeging van Milch en Kakao, in een van haar commercials vermeldt dat ‘onze’ Milka ‘door vernieuwing in de receptuur nu nog romiger is’ zegt ze eigenlijk dat ze de oorspronkelijk gezonde chocolade minder gezond maakt. Min...
  meer »
  relaties:
  geen relaties met andere projecten
 • D-Tower

  The D-Tower in Doetinchem is a project that consists of three parts: a physical tower along one of the city's approach roads, a website, and a survey taken among the local population. The D-Tower will measure the emotions of the residents of Doetinchem, every week, every day, for seven years. It measures their degree of happiness, hatred, fear and love using the survey and website.
  meer »
 • UNDERCOVER

  Tussen de verdisneyfying van de kunstwereld en het voormalige avant-gardistische denken ligt - als we de institutionele schizofrenie niet afdekken met historisch gegroeide platitudes - een vitaliserende staalkaart aan mogelijkheden wat betreft de positiebepaling en de rol van de beeldende kunst.
  meer »
  relaties:
  Notes
 • Kunst als software

  Wanneer beeldende kunst wordt ontdaan van zijn hardware (van zijn eigenschappen als product, van het institutionele) houd je software over die overal kan worden ingezet. Twee krachten lijken deze ontwikkeling tegen te werken. Enerzijds zit de wereld niet te wachten op beeldende kunst als
  software. Anderzijds is de kunstwereld - als hardware - wezenlijk behoudend. Elk systeem, elk organisme geeft er de voorkeur aan zichzelf te handhaven en te overleven.
  meer »
  relaties:
  Notes
 • Witte negers bestaan niet

  Wat kunst in de openbare ruimte nodig heeft is een ander commentaar, andere criteria, een andere taal. Wat zij níet nodig heeft is het patronaat van een oude wereld. Desondanks zijn het de dyslectici die hun gatentaal over de nieuwe blik in de openbare ruimte spannen.
  meer »
 • Lelijke Plekken

  Engagement is een verbintenis die de emotie hecht. Zo verbind je je aan een geliefde, aan een hond, aan rampspoed of aan een plek.
  meer »
  relaties:
  geen relaties met andere projecten